Ailsa Craig häämöttä koti-ikkunasta.
Ihmisen on hyvä asua linnassa
Satumainen matkailija saattaa kokea melkoisen alkuäimistyksen Skotlantiin saapuessaan varsinkin, jos on nukahtanut lentokoneeseen. Häh, miten olen Poriin joutunut? Liikenneympyröitä on nimittäin molemmissa paikoissa yhtä paljon. Toisaalta mopoautojen puuttuminen paljastaa sijaintipaikan ei Poriksi. Toinenkin erilaisuutta ilmentävä tekijä on havaittavissa, nimittäin isobrittiläisyyttä selittää talojen ulko-ovien silmiinpistävä kirjo. Paikallisen oviteoreetikon mukaan kyse on siitä, että iltasella kotiin kontattaessa vältytään naapurin oven rapistelulta, kun jokaisen talouden sisäänkäyntiaukko on värikoodattu mieleiseksi.
Mutta huh huijaa, kaikeksi onneksi alkujärkytykseen löytyy lääkitystä illan isäntä Kevin Albrookin salkusta, josta kaivetaan pöytään 6 pullollista Kininvie-nimistä medisiiniä. Lääkevaikutusta kaikissa on likemmäs tynnyrivahvuuden verran ja pian alkaa satumainen matkailija saada pyörällä ollutta päätään selväksi, kunhan vain illalla osaisi astua oikean värisesti uksesta sisään, mutta penteleen väri jäi hätäillessä huomioimatta.
![]()
Tässä Skotlannin koti. Puitteet ovat varsin mallikkaasti kohdillaan. Kolkuttavalle avataan ja aamupalalle kutsutaan kolmella tykinlaukauksella. Aamiainen on päivän tärkein ateria, joten on kiistattoman perusteltua, että aamupalamenussa on valittavana Full Scotch Breakfast. Sillä lähtee sateisempikin skottilainen päivä ilon kautta käyntiin.
Vuonna 1990 perustetun Kininvie-tislaamon hieno salaliittotyyppinen toiminta herättää kunnioitusta. Siinä ohella että valmistettiin tisleitä sekoitusviskien tarpeisiin, pantattiin mainiota kukkaisaa mallasviskiä varaston peränurkkaan. Ensimmäinen tuotejulkistus oli 17-vuotias ja toisella oli kypsytysikää 23 vuoden verran. Vuoden 2016 keväällä julkaistiin 25-vuotias viski, jonka iästä voi päätellä karun totuuden, mikä tuotteen nimestä First Drops käy myös ilmi.
![]()
Isäntä ja herrasmies Kevin Abrook, Global Whisky Specialist.
Kevinin lääkepakkaus sisälsi seuraavat tynnyrinäytteet/tuotteet:
- 2007 first fill bourbon 61,7 %
- 1996 first fill bourbon 51,1 %
- 17 yo Batch 1 80 % bourbon / 20 % sherry 42,8 %
- 23 yo Signature 80 % bourbon / 20 % sherry 42,6 %
- 1990 (4.7.) first fill bourbon 52,3 %
- 1990 first fill sherry 57,6 %.
Yhteisiältään sarja on kerrassaan huomattava 119 eli vanhempi kuin Kekkonen, millaista ei aivan joka tislaamon repertuaarista äkkiseltään löydy! Nuorin tuotteista ei pärjännyt vanhuksille, mutta oli silti ikäänsä nähden erinomaisen nautittava ja matkalla mainioksi tuotteeksi.
Tuotteissa oli havaittavissa tisleen perusprofiilin mukaista kukkaisuutta ja ruohomaisuutta, jotka ovat normaalia lyhemmän käyttämisajan peruja. Yhteistä tuotteille on myös lyhyehkö jälkimaku, lukuun ottamatta viimeistä sherrypommilanajyränyrkkirautaa, jonka tarjoama alkumaku oli suorastaan erinomaisen miellyttävä, mutta jälkimaun karvaus asettui järkälemäiselle sherrykypsytysakselille, ja johon vesilisää ei voinut tuotetta oleellisesti huonontamatta lisätä. Muulinpotku tuntuisi kitalaessa luultavasti vähäisemmältä.
Tuote numero viisi oli lähinnä juuri julkaistua First Drops -pullotetta, mutta heinäkuun tisleenä ei aivan lääketehtaan ensimmäisiä pisaroita, vaikkakin hyvin likellä sitä. Tämä tuote nousi kuusikon ehdottomaksi helmeksi. Ruotsin Puulaaketissa on First Dropsia joitakin pulloja myynnissä ja hintalappu hujahtaa viiden tonnin pintaan. Ne tosin ovat Skåånen kruunuja, joten varsinainen kauppahinta on liki kohtuullinen 500 euroa.
![]()
Kininvie- ja Ailsa Bay -rivistöt. Keskimmäisessä rivissä Kininvien 23-vuotiaiden eri batchit ja uusin julkistus 25 YO First Drops, joita tässä yhteydessä ei päästy nauttimaan. Salatislaamon varsinaiset nautintoaineet seisovat aivan takarivissä.
Aisla Bay - täydellisti hallittu tislaamo
Vuonna 1964 rakennettiin Atlantin rannalle Skotlannin luoteisosassa sijaitsevaan Girvanin kylään samaa nimeä kantava jyväviskitislaamo, jonka pääasiallisena tarkoituksena oli varmistaa ja paikata sekoiteviskien ailahtelevaksi muuttunutta raaka-ainetuotantoa. Tislaamo työllisti 200 kyläläistä ja sen työvoimavaikutus on nykyiselläänkin lähes sama, vaikka tislaamoa on tituleerattu Skotlannin moderneimmaksi.
![]()
Kolme ylintä kuvaa on poimittu Girvanin perustamisen kunniaksi tehdystä tiedotelehden Grant's Focus Girvan Issuen näköispainoksesta. Joka putiikissa ei vastaavaa työyhteisöaviisia julkaista. Kuvissa näkyy Girvanin ensimmäiset tisleet vuodelta 1964. Alakuvassa oikealla on samat tynnyrit vasemmassa laidassa. Milloin on julkistus? Alakuvassa näkyvät myös Royal Trust -tynnyrit. Skotlannin lainsäädännön mukaan tislaamon perustamisen yhteydessä pitää täyttää 5 tynnyriä kuningashuoneelle.
Samaisen tislaamon kupeeseen rakennettiin vuonna 2007 mallasviskitislaamo täyttämään kahden intohimoisen miehen makeuden ja turvesavuisuuden täydellistä tasapainoa tavoittelevaa viskihaavetta. Kyseiset herrasmiehet ovat Peter Gordon ja Brian Kinsman, ja tislaamo ristimänimi on Ailsa Bay. Sen lisäksi, että Ailsa Bayssä tisltataan vuosittain tätä 1950-luvun täydellistä turvesavuista makuprofiilia noudattavaa haaveviskiä, tislaamon pääasiallinen tuotanto kohdistuu sekoiteviskien mallasviskikomponeitteihin, joita tislaamossa tehdään viittä toisistaan poikkeavalla makuprofiililla. Kaikissa tisleissä on yksi perustavoite ja se on Speysiden alueen tisleiden miellyttävä makeus.
![]()
Girvanin kolonnitislaimet eli aparaatit numero 4 ja 5. Sikäli kun värkki on kerrostalon kokoinen sitä voi huoletta kutsua aparaatiksi. Vakuumitislain Apparatus No 5 oikealla on osin suomalaista sukujuurta, sillä se on kehitetty Alkon Rajamäen tehtailla ja myös osapatentti on Pitkäripaisella.
Tislaamo modernius on ymmärrettävissä siitä, että kukin viidestä erilaisesta tisleestä saadaan valituksi "nappia painamalla" eli koko tuotantoprosessi on täysin automatisoitu ja tietoteknisesti valvottu ja auditoitu sekunnin tarkkuudella. Ainoastaan Ailsa Bayn turvesavuisen tisleen tuotanto aiheuttaa minimaalisen tuotantokatkoksen, kun laitteiston puhdistamiseen hujahtaa hetkisen pidempi aika.
![]()
Tässä laitoksessa viskin valmistus on totalitäärisen tieteellistä puuhaa. Valvontaprosessissa on kaikkien vaiheiden reaaliaikainen seuranta ja mahdollisuus hienosäätöön. Ohjelmoituina on viisi perustislettä, joiden tuotantoon voidaan siirtyä napin painalluksesta. Jälkikäteen voidaan yksittäisen tuotantoerän valmistumista seurata sekunnin tarkkuudella. (Kuva: Amy Hopkins)
Automaation ohella toinen huomattava havainto on se, että teräksisiä mäskäys- ja käymisastioita on suorastaan silmänkantamattomiin, puhumattakaan uljaasta kuparitislainten parijonosta. Täällä valmistuu tuotetta!
Jämäkkä juniori
Herrasmiehet Gordon ja Kinsman siis haaveilivat lähes kaikkien tislaamoiden 1950-luvulla turvepökäleillä kuivaaman viskin perään. Turvesavuista viskiä ovat markkinat pullollaan, mutta haaveella oli toinenkin parametri - Speysiden tisleen makeus. Näiden tavoitteiden yhdistymisen jälkeen alkoi kolmas tavoite - tynnyreiden ominaisuuksien syvällinen hyödyntäminen, mikä on kemisti Kinsmanin ominta osaamisaluetta.
Ailsa Bay on nuori viski, tisleiden ikähaarukan asettuessa 3-6 vuoden sektoriin. Tuotteen ominaisuuksia kuvataan etiketissä arvoilla pppm 21 ja sppm 11. Ja ne kyllä maistaa!
Ailsa Bay de-construction
Miltä kuulostaisi valmiin pullotteen jakaminen osasiin ja tutustuminen niihin itsensä Brian Kinsmanin johdolla? Lyhyt vastaus: Erinomaiselta!
Näin siis tehtiin. Pöytään iskettiin 4 tynnyrivahvaa tuotetta ja jokaiseen tutustuttiin herra master blenderin johdolla. Valmiin tuotteen pääkomponentit ovat:
- re-fill bourbon
- first fill bourbon
- ex Hudson Baby Bourbon
- virgin oak.
Sekoitussuhdetta ei kemisti paljastanut, vaikka yritystä oli useammallakin kierolla kysymysparrella.
Viskikomponenttien perusluonne oli makean lihaisa sekä synkän tervainen ja savuinen lukuun ottamatta Hudson-tynnyrissä kypsytettyä viskiä, jossa turvesavuisuuden osuus oli jonkin verran miedompi, eikä sitä heti tunnistanut samaksi perustuotteeksi. Jälkimausta kuitenkin puskivat pintaan tunnistettavat nuotit. Vesilisällä kaikissa komponenteissa korostuivat erilaiset piirteet kuivakasta makeudesta kevyeen häilyvyyteen ja pitkän savuisen jälkimaun korostumiseen.
Mikäli komponenteista haluaisi nostaa jonkin esiin, niin suosikikseni nousi virgin oak -kypsytetty viski sen massiivisen luonteen perusteella: Palavalla tervaisella halolla roimittiin pitkin poskia ja se oli kerrassaan miellyttävää. Vesilisä korosti makeaa tervaisuutta, joka värähdellen lämmitti suun sisäpintaa.
Luonnehdintana Ailsa Baytä on sanottava, että ikä ei nykyään näytä merkitsevän yhtä paljon kuin ennen vanhaan, sillä hyvälaatuisia - ja erilaisia - tynnyreitä käyttämällä saadaan makuprofiilia muokattua huomattavan paljon ja erityisesti aiempaa lyhyemmässä kypsytysajassa. Lisäksi Kinsman korosti, että tynnyriviimeistelyn ajattelumallikin on muovautumassa uusien ajatustapojen myötä: Tästä tuotteessa oli kyseessä tynnyriviimeistelyn sijasta enemmänkin starting, koska tuotteen alkuvaiheissa käytettiin erilaisia tynnyreitä, mm. piskuista Baby Bourbon -tynnyriä.
Poikittaistietoa aiheen tiimoilta
Ailsa Bay -tislaamo on saanut nimensä likeisen Ailsa Craig -saaren mukaan. Kyseinen merestä ylväänä tötterönä ponnistava 400 metrin korkuinen ja tuplamäärän levyinen kallionjärkälesaari on maailmankuulu siitä, että sen graniitista valmistetaan universumin parhaat curling-kivet. Ja laadultaan jopa vielä paremmat viskipullon korkit.
![]()
Ailsa Craigin graniittisaari ja sen päätuotteet. Mikä on sinun valintasi? (Curling-kuva: Grant's Focus)
Hudsonin käyttämien pienten tynnyreiden vaikutus on melkoinen. Pienen koon lisäksi niiden aktiivista makuvaikutusta on korostettu tynnyrilautoja jyrsimällä ja poraamalla, minkä seurauksena tisleen ja tynnyrin kosketuksessa olevaan pinta-alaa on saatu kasvatettua ja "tuoreempaa" puuta mukaan työhön, ja täten kypsytysvaikutusta tehostettua. Ei ole kauankaan siitä, kun irvailin, että kohta tynnyrien kanssa puleeraaminen saavuttaa suunnan, jossa joka toinen lauta käsitellään tietyllä tavalla ja joka toinen jollain toisella. Tässä sitä nyt sitten ollaan. Kannanottoa on muutettava kohti tulevaa: Pian osia yksittäisistä tynnyrilaudoista aletaan käsitellä tietyllä tavalla, jotta saavutetaan täydellisyys.
![]()
Tältä se nyt sitten näyttää, Hudsonin heavily active -tynnyri. On viilattu, porattu, pyöritetty, soitettu hip hopia, taputeltu kanteen ja potkittu kylkeen. Ja tuloksena maistuvaa saadaan nektaria - tietäähän tuon.
Ai niin, mikäli lukijaa kiinnostavat Ailsa Bay -pullon kylkeen printatut nykyaikaiset viskiparametrit pppm ja sppm, ne kuvaavat savu- ja makeuspartikkelien (peat/sweet) määrää miljoonassa.
Paluumatkalla kylä reunalla luki kyltissä Haste ye back! Pakko se kai on!
![]()
Kaiken takana on kuitenkin nainen. Matkan organisatorinen osuus oli yksin omaan ihanan Celine Moranin käsialaa!