Tammikuun jo perinteeksi muodostunut Sydspetsens Malt Whisky Sällskapin ja Viskin Ystävien Seuran yhteistasting pidettiin Tammisaaressa perjantaina 20.1.2017. Tuttuun tapaan tasting-tilana toimi tunnelmallinen tiiliholvikellari ja ilmapiiri oli viihtyisä ja lämminhenkinen.
Kovasti odotettu Rare Malts -tastingsarja sai jatkoa. Rare Malts on harrastajien keskuudessa hyvin arvostettu Diageon viskien tutkielma, johon kuuluu Diageon tislaamojen viskejä tynnyrinvahvuisina, hieman pienempien määrien pullotteina. Ensimmäiset Rare Maltsit julkaistiin vuonna 1995 ja niiden oli alunperin tarkoitus olla vain duty free -myynnissä, mutta nopeasti ne siirtyivät myös kauppojen hyllyille. Sarjan viimeiset tuotteet julkaistiin 2005. Tuona aikana sarjassa ilmestyi hieman yli 100 pullotetta 36 eri tislaamolta. Tastingin vetäjänä toimi Henrik Malmberg, joka johdatteli osallistujat viskien pariin kertoen tuotesarjan historiasta.
Illan aikana päästiin maistamaan seuraavia tuotteita:
Royal Lochnagar 24 yo 1972 / 1997, 55.7%
Linkwood 26 yo 1975 / 2002, 56.1%
Mortlach 20 yo 1978 / 1998, 62.2%
Convalmore 24 yo 1978 / 2003, 59.4%
Glen Mhor 28 yo 1976 / 2005, 51.9%
Caol Ila 23 yo 1978 / 2006, 61.7%
Maisteltavat viskit erottuivat selkeästi toisistaan ja niistä kaikista löytyi jokaisen tislaamon tunnistettavat ominaispiirteet. Mielestäni kaikkia yhdisti tietynlainen runsaus ja se, että ne muuttuivat illan aikana paljon tarjoten koko ajan uusia ja kiinnostavia vivahteita.
Ensimmäisen viskin haastavalla paikalla oli 24 yo Royal Lochnagar, joka oli upean kukkainen ja aromaattinen, tuoksu toi mieleen jopa nallekarkit ja vadelmat. Maussa oli vahamaisuutta ja hieman lakritsia ja herukkaa. Toisena ollut Linkwood tarjosi heinäisiä, viljaisia tuoksuja ja maku taittui jopa maltaisuuteen.
Mortlachissa oli paljon sille tyypillisiä ominaisuuksia: se oli roteva, lihaisa ja nahkainen olematta kuitenkaan liian raskas.
Omiin suosikkeihin kuuluva Convalmore tarjosi upeaa herukkaisuutta ja lakritsaisuutta, viskiä olisi voinut tuoksutella vaikka koko illan.
Glen Mhor oli hieman sulkeutuneempi, mutta ilmaa saadessaan se muuttui ruohoisemmaksi ja makeammaksi, mukana oli myös pientä hapokkuutta.
Illan viimeinen viski oli Caol Ila, jonka tuoksu toi mieleeni sitrushedelmät ja Betadine-suuveden, maku oli yllättävän makea.
Monen osallistujan mielestä voittajan valitseminen oli vaikeaa mikä kertoo Rare Maltsien korkeasta laadusta ja viskien erilaisista makuprofiileista. Illan suosikkeja olivat Caol Ila (41 pistettä) ja Convalmore (41), kolmanneksi tuli Mortlach (36), neljänneksi Glen Mhor (35), viidenneksi Royal Lochnagar (26) ja kuudenneksi Linkwood (13).
Ja kuten aina Tammisaaressa, olivat isännät järjestäneet viskien lisäksi mainiot ruokatarjoilut. Varmt tack till Sydspetsens Malt Whisky Sällskap för underbara whiskyn, välsmakande mat och gästfrihet!
Teksti: Maija Karppinen, kuvat: Henrik Malmberg